Kérdése van? Kérjük írjon emailt! rendeles@li-ion.hu

Binde de ştiut

Bine de reţinut (ştiut)!

Înainte şi după producerea bateriilor...
Producătorii unui dispozitiv-nu produc baterii cu una-două excepţii(cum ar fi Sony, Panasonic şi Toshiba). Bateriile produse la comandă se realizează în fabrici abilitate în acest sens. De obicei singurele diferenţe dintre perioada de înainte şi cea după producerea bateriilor sunt acelea că sunt realizate în diferite moduri şi lipiri, ambalări diferite, fiindu-le atribuite identităţi diferite. Aşa cum fabricile producătoare de baterii nu produc agende, maşini-unelte, PDA-uri şi camere, tot aşa producătorii nu realizează baterii. Care baterie este considerată în continuare ca fiind produsă în fabrică, acelea sunt disponibile de la distribuitorul oficial de dispozitive şi servicii de ambalare în fabrică şi cu garanţii!
 

1. Ce este bateria?

Bateria poate însemna tot tipul de echipament, care înmagazinează energie care va fi folosită pentru mai târziu. Cuvântul "baterie" este folosit pentru un dispozitiv eletrochimic, care captează energie chimică cu ajutorul unui element(celule) galvanic(e) transformându-o în electricitate. Un element galvanic reprezintă o structură foarte simplă, cuprinzând doi eletrozi(anod şi catod) şi o soluţie de electrolit. Bateriile cuprind una sau mai multe cellule voltaice.
 
Bateria reprezintă un dispozitiv de stocare(depozitare) a electricităţii. Bateria nu produce electricitate, ci doar o înmagazinează. Aşa cum substanţele chimice sunt schimbate în baterie, la fel energia electrică este stocată sau eliberată. În cazul reîncărcării bateriilor, acest proces poate fi repetat timp de mai multe ori. Bateriile nu sunt eficiente 100% - o parte din energie fiind pierdută sub formă de căldură, în timpul încărcării şi descărcării acestora producându-se reacţii chimice. Dacă folosim 1.000 de waţi dintr-o baterie, apoi 1.200 de waţi sau mai mult este necesară încărcarea în totalitate a acesteia. Rata de încărcare sau descărcare mai lentă este mai eficientă. După o încărcare de 6 ore, o baterie de 180A poate fi încărcată până la 220A, după 20 de ore de încărcare şi poate atinge 260 Amperi după 48 de ore de încărcare. De obicei, eficienţa unei baterii pe bază de grafit-acid este de 85-95%, iar a celei alcaline şi pe bază de Ni-Cd fiind de aproximativ 65%. 2. Hogyan ismerem fel az akkumulátoromat? Az első információ, amire szükség van, annak a felszerelésnek a gyártója és modellje, amihez szükség lesz az akkura. Pl: Toshiba Satellite Pro 400, vagy Compaq Presario 1283. Általában van egy címke is az akkun, és az azon lévő információ egy része segíteni fog az értékesítőinknek gyorsan beazonosítani a szükséges akkut.
 
Ehhez az információhoz tartozik az akkumulátor feszültsége (fontos: ez nem azonos a tápegység feszültségével), a kapacitása, és a kémiai felépítése az akkumulátornak. Pl.: Li-ion, Ni-MH vagy Ni-Cd. Ez a tájékoztatás azért szükséges, hogy biztos legyen, hogy az Ön által megadott információ megegyezik azzal, amit mi tudunk az Ön akkujáról. Sok akkumulátornak számok is szerepelnek a címkéjén, néha ez is segít azonosítani az akkut. Azt javasoljuk, hogy mindezen információt írja le, vagy legyen kéznél, mielőtt hív minket. Így eredményesebben tudjuk kiszolgálni Önt.
 

2.Cum se recunoaşte bateria?

Prima informaţie de care ai nevoie este producătorul şi modelul echipamentului, care va recunoaşte bateria. Ex. Toshiba Satellite Pro 400, or Compaq Presario 1283. Există de obicei o etichetă(denumire,semn distinctiv) pe baterie şi o parte a informaţiei aflate pe aceasta vor ajuta vânzătorii să identifice rapid bateria necesară.
 
Această informaţie include voltajul bateriei(notă: nu este acelaşi lucru cu putere de furnizare a voltajului), capacitatea şi structura chimică a bateriei: Ex. Li-ion, Ni-MH or Ni-Cd.. Această informaţie este necesară pentru a fi siguri că informaţia furnizată este echivalentul a ceea ce ştim despre bateria dumneavoastră. Pe majoritatea bateriilor există numere pe etichetă, câteodată acest lucru ajutându-ne să identificăm bateria. Înainte de a ne contacta telephonic, sugerăm reţinerea tuturor acestor informaţii sau asigurarea că le aveţi. 
 

3. Care este diferenţa dintre Ni-Cd, Ni-MH and the Li-ion?

Li-ion (litiu.ion). Acesta este cel mai nou tip de baterie(ACUMULATOR). Oricum, aceasta este cea mai simplă baterie care este în present disponibilă, furnizând de asemenea o putere mai mare decât alte tipuri de baterii. Dezavantajul acesteia este acela că dezvoltarea sa costă cel mai mult, preţul fiind de obicei considerat mai mare decât alte tipuri de baterii.
 
Ni-MH (nichel metalic hidrogen).Acest model este în prezent folosit în cazul laptopurilor(deşi Li-ion devine rapid un top evaluat). Costul producerii acestui tip de baterie este relative scăzut, deşi este în general mai ieftin decât Li-ion. Această tip de baterie este predispus la efect de memorie, fiind astfel important să se gestioneze în mod corespunzător acest tip de baterie, dacă doriţi să obţineţi cel mai bun timp de folosire a acesteia.
 
Ni-Cd (Nickel cadmiu).Este cel mai vechi tip de baterie şi poate fi întâlnit în laptopuri mai vechi, principalul avantaj al acestui tip de baterie fiind acela că are o greutate mai mare, făcând-o mai portabilă pentru instrumentele eletronice sau să poată fi folosită pentru echipament care solicită un lot de energie care să o facă să funcţioneze cel mai efficient.

4.Cât timp va asigura putere noua baterie?

Este dificil de stabilit perioada de utilizare a bateriei(acumulator) pentru un laptop. Timpul actual de funcţionare depinde de solicitările de electricitate ale echipamentului. Ecranul, hard driverul şi alte accesorii pot însemna un stress pentru baterie(acumulator), reducând semificativ timpul de funcţionare. Oricum, timpul total de utilizare al bateriei depinde încă de implementarea echipamentului.
 

5. Cum se poate mări la maximum capacitatea bateriei?

Condiţia recomandată este aceea de încărcare şi descărcare completă a bateriei, pentru ca aceasta să îşi atingă capacitatea maximă.
 
Bateriile Ni-MH şi Ni-Cd trebuie să fie condiţionate cel puţin o dată pe lună, acest lucru reducând efectul memoriei.
 
Folosiţi bateria cel puţin o dată pe lună, chiar dacă este păstrată în locuri uscate şi răcoroase. Curăţaţi conectorul de metal (care leagă un laptop-de obicei argint sau culori aurite) cu alcool şi alte substanţe degresante indicate pentru echipament electronic. Aceasta asigură o mai bună conductivitate, care ajută scurgerea energiei din baterie în agendă.
 
Optimizaţi de deplin caracteristicile de alimentare cu energie în sistemul BIOS şi în sistemul de operare, acest lucru îmbunătăţind de asemenea performanţele acumulatorului. Verificaţi instrucţiunile care sunt pe deplin recomandate în folosirea aceste setări.
 

6. Cât este durata de viaţă a bateriei?

În condiţii normale, durata de viaţă a agendei bateriei este de aproximativ 1.5-3 ani. Cu cât bateria reâncărcată se apropie de sfârşitul duratei de viaţă, utilizatorul va sesiza o reducere în folosirea timpului.
 

7. Cum se conectează bateriile (acumulatorii)?

Atenţie! Când conectăm acumulatorii(bateriile) valoarea amperajului şi voltajului fiecărei baterii trebuie să fie la fel. Bateriile se pot conecta în serie. Plusul primei baterii se conectează la negativul celei de-a doua , iar plusul celei de-a doua se conectează la negativul celei de-a treia şi aşa mai departe. Voltajul bateriei conectate va reprezenta măsura voltajului fiecărei baterii. Bateriile(acumulatorii) se pot lega şi în parallel, astfel: plusul primei baterii se conectează cu plusul celei de-a doua baterii, iar plusul celei de-a doua se leagă la plusul celei de-a trei baterii şi tot aşa. De exemplu, bateriile 5 x 6V 10AH legate în serie rezultă un şir de linii de baterii , care este 30 V şi 10 Ah. Dacă legăm aceste elemente în parallel, obţinem o serie de baterii care este 6 V şi 50 Ah. De obicei, puterea de stocare a bateriei este implementată similar.
 

8. Statutul şi caracteristicile bateriei

Volţi: Voltajul bateriei noi trebuie să fie întotdeauna la fel cu voltajul original al bateriei.
Miliamperajul: aceasta este scara miliamperului(1 mAh = 0,001 Ah). Valoarea înaltă a amperajului înseamnă o perioadă mai lungă de folosire şi nu provoacă un conflict.
 

9. Cum se încarcă bateriile?

Încărcătorii noştri de Ni-MH sunt în totalitate automatici. Conectaţi încărcătorul la o priză şi introduceţi bateriile în încărcător corespunzător perechilor pentru a începe încărcarea. Ledul roşu indică faptul că încărcarea are loc. Când încărcare este completă, ledul devine verde. Citiţi ghidul de încărcare cu privire la instrucţiuni detaliate a diferitelor tipuri de încărcătoare cu privire la funcţionare.
 

10. Ce reprezintă "efectul de memorie"?

Efectul de memorie se petrece în mare parte în cazul bateriilor Ni-Cd şi mai puţin în cazul bateriilor Ni-MH. Acest lucru înseamnă faptul că dacă o baterie este numai parţial consumată înainte de încărcare, atunci această baterie "uită" să mai funcţioneze şi capacitatea totală a acesteia putândd fi epuizată . Pentru a exemplifica: Dacă încărcaţi regulat complet bateria, dar folosiţi numai 50% din aceasta înaintea reâncărcării, atunci normal că bateria nu va fi capabilă de o capacitate suplimentară de 50%, care va rămâne nefolosită. Bateria este încă operaţională, dar are numai 50% din eficienţa iniţială. Pentru a se evita situaţia unui "efect de memorie", trebuie să fie implementat întreg procesul de încărcare(a se încărca la maxim şi a se descărca apoi tot la maxim baterie) cel puţin o dată la fiecare două-trei săptămâni. Pentru descărcare, bateria trebuie să se deconecteze de la dispozitivul de conectare şi ar trebui să i se permită să funcţioneze până când va ceda. Acest lucru va asigura faptul că bateria rămâne sănătoasă.
 

11. Când se termină complet procesul (ciclul) de încărcare?

Numărul total de încărcări arată de câte ori o baterie poate fi încărcată sau descărcată. De fiecare dată când încărcaţi sau descărcaţi o baterie, trebuie să aibă loc un ciclu complet. Numărul de încărcări este foarte important în aplicaţiile bateriei pentru operatorul de urgenţă. O baterie de Ni-Cd poate fi încărcată complet de aproape 500-1.000. 12. Ajută cu adevărat faptul dacă se păstrează bateria în răcitor (frigider)? Da, însă numai în cazul în care se păstrează uscată. Temperatura mai ridicată, existenţa mai multor ioni poate duce la scurgerea bateriei în sine. Bateriile primare (D, C, AA, AAA, 9V, etc.) păstrate într-un mediu rece, încetinesc desfăşurarea acestui process. Prin urmare, la fiecare baterie putem asista la o mai lungă durată de viaţă, chiar dacă nu este în uz. Oricum, dacă faceţi în acest mod, este important să păstraţi cât mai mult posibil bateriile uscate într-un container în parte etanş, cea mai uscată parte a frigiderului - de exemplu, în pragul uşii. Expunerea bateriei la umiditate în frigider pentru o lungă perioadă de timp poate provoca coroziunea în interiorul bateriei. Când scoateţi bateriile din frigider lăsaţi-le să se încălzească la temperatura camerei înainte de a le utiliza.
 

13. Putem folosi încărcătoarele pentru vechile baterii Ni-Cd pentru a încărca baterii noi Ni-MH?

Nu. Cu noul încărcător Ni-MH pot fi încărcate vechile baterii Ni-Cd, însă nu ar trebui să se încarce bateriile Ni-MH cu încărcătorul pentru bateriile Ni-Cd. Motivul este următorul: Bateriile Ni-MH şi Ni-Cd sunt similare din punct de vedere chimic şi când ambele sunt încărcate la maxim, voltajul bateriei începe să scadă. Acesta este aşa-numitul "delta voltav(deltaV)". Voltajul bateriei Ni-MH este redus mult mai fin şi este mai greu de detectat. Încărcătoarele Ni-MH de obicei au un sensor de supraîncălzire, care întrerupe prevenirea supraîncărcării, mai având de asemenea şi un senzor sensibil de scădere a voltajului. Încărcătoarele Ni-Cd de obicei folosesc numai senzor sensibil de scădere a voltajului pentru a pune capăt încărcării.
 

14. Noul acumulator al laptopului şi/sau al camerei nu funcţionează! Ce este în neregulă?

Noile acumulatoare(baterii) sunt transportate descărcat şi trebuiesc încărcate înainte de a fi folosite. De obicei, recomandăm ca încărcarea să se facă în cursul nopţii(aproximativ 12 ore) pentru bateriile Ni-Cd şi 24 de ore pentru bateriile metalice cu hydrogen. (Atenţie: este complet normal ca bateriile să se încălzească în timpul încărcării şi descărcării).